מזונות הם היבט משמעותי בהליכי גירושין או פרידה, המבטיחים תמיכה כלכלית לבן הזוג התלוי. עם זאת, ייתכנו נסיבות שבהן יהיה צורך בהפחתה בתשלומי המזונות. נסיבות אלו צריכות להיות מהותיות ולהראות על שינוי חריג במצבו הכלכלי של משלם המזונות, בשל כך נדרשות גם הוכחות מוצקות אשר יוכלו להציג את הנסיבות בצורה ברורה ולהוכיח כי אכן התקיימו שינויים ביכולות הכלכליות, הרפואית או בשל כל סיבה מהותית אחרת.
התנאים להפחתת מזונות
כאשר מדובר בתנאים להפחתת מזונות, מתבקשים הצדדים המבקשים להביא עימם הוכחות אשר יעידו על שינויים מהותיים. בשל כך התנאים או הנסיבות אשר יצדיקו הפחתה של מזונות, יכולים לנוע בשינוי יכולותיו הכלכליות של כל אחד מהצדדים ועד למצבו הרפואי. במקרים כלכלים נדרשת התייחסות מעמיקה יותר, שכן במידה ושינוי בהיקף ההכנסות הוא זמני או בעל היקף זניח בהשוואה לשאר הכנסות משלם המזונות, הבקשה תידחה.
כמו כן נסיבות נוספות יהיו במידה והסכם הסדרי הראיה שונה ועבר מאם או אב במשמורת מלאה להורות משותפות. נסיבות אלו מצטרפות אל גישה חדשה בבתי המשפט לענייני משפחה, אשר מורה על אי חיוב של משלם המזונות, במידה ושני ההורים מרוויחים באופן זהה או לחלופין בעלי הסדר של הורות משותפת. במקרים שכאלו תיתכן ותביעה להפחתת מזונות אכן תתקבל.
מספר גורמים שכדאי לקחת בחשבון כאשר מנסים להפחית מזונות
שינוי בנסיבות הפיננסיות
אחת הסיבות העיקריות לבקשת הפחתת מזונות היא שינוי מהותי בנסיבות הכלכליות. זה יכול לכלול ירידה משמעותית בהכנסה או מצוקה כלכלית, כגון אובדן עבודה, נכות או ירידה בכושר ההשתכרות. מתן ראיות לשינוי בנסיבות הכלכליות חיוני לתמיכה בבקשה להפחתת המזונות.
משך הזמן מאז צו המזונות
גובה המזונות ומשך הזמן נקבעים בדרך כלל בהתאם לנסיבות בזמן הגירושין או הפרידה. עם הזמן, הנסיבות יכולות להשתנות, והצורך במזונות כבר לא יהיה משמעותי. אם חלף זמן לא מבוטל מאז נקבע צו המזונות, ייתכן שבית המשפט יהיה פתוח יותר לשקול הפחתה במזונות.
מגורים משותפים או נישואים חוזרים
בתחומי שיפוט מסוימים, ניתן להפסיק או להפחית את המזונות אם בן הזוג המקבל מתגורר יחד עם אדם אחר או נישא בשנית. ניתן לראות חיים משותפים או נישואים מחדש כשינוי בנסיבות הכלכליות העשוי להצדיק הפחתה או הפסקת מזונות.
אבטלה או חוסר תעסוקה
אם בן הזוג המקבל בחר מרצונו להישאר מובטל או חסר עבודה ללא סיבה מוצדקת, רשאי בן הזוג המשלם לבקש הפחתה במזונות. במקרים כאלה, בית המשפט רשאי לזקוף הכנסה לבן הזוג המקבל על בסיס כושר השתכרותו או כישוריו. עם זאת, חיוני להמציא ראיות ליכולתו של בן הזוג המקבל לעבוד ולהרוויח הכנסה סבירה.
שינוי צווי בית המשפט
כדי לבקש הפחתת מזונות, יש צורך להגיש בקשה לשינוי צו בית המשפט שקבע את תשלומי המזונות המקוריים. הדבר מחייב הגשת בקשה רשמית לבית המשפט ומתן ראיות לתמיכה
מגמה של שינוי ומה לא מהותי?
רוחות השינוי אשר נושבות מבית המשפט לענייני משפחה, מאותתים כי אכן תתאפשר הפחתה או איזון בין תשלום המזונות אל מול הסדרי הראייה וגובה הכנסות שווה. גם עבור מקרים של ניכור הורי, מובאים עוד ועוד פתרונות יצירתיים בשנים האחרונות. לכן ניתן לומר כי אכן המגמה להפחתת מזונות אמנם מתרחבת, למרות הצורך בהצדקה מהותית של הפחתת המזונות.
בשל כך חשוב גם להכיר אילו שינויים אינם נחשבים מהותיים, כאשר סיבה די פופולרית היא במקרה של נישואין שניים של אחד מבני הזוג. מצב שכזה איננו נחשב לשינוי מהותי עבור לא מעט מהשופטים, שכן בהתחייבות של כל אחד מהצדדים נדרש גם לקיחה בחשבון כי נישואים שניים עלולים להתקיים. כמו כן גם שינוי מינורי בזמני החלוקה, לאו דווקא יהווה שינוי מהותי ולעיתים עלול לפעול כנגד מגיש הבקשה.
המצבים השונים של הפחתת דמי מזונות
ישנם מצבים שונים כמו שינוי במצבו המשפחתי של אחד מבני הזוג, אחד מהם הוא במידה והאם אשר מקבלת מזונות, נכנסת לנישואים חדשים או לחיים משותפים. במקרים שכאלו יתכן וניתן יהיה לבקש הפחתת דמי המזונות, שכן ייתכן שמצבה הכלכלי של האם או האב עלולים להשתנות. עם זאת שינוי בתא המשפחתי, אינו מבטיח את הסכמתו של בית המשפט להפחתת מזונות.
השפעת גיל הילדים על הפחתת מזונות
נקודה משמעותית שראוי להתייחס אליה היא השפעת גיל הילדים על תשלומי המזונות. לפי הפסיקה העדכנית בישראל, ישנה הבחנה משפטית בין ילדים מתחת לגיל 6, בין הגילאים 6-15, ומעל גיל 15. כאשר הילדים מגיעים לגיל בגרות (18), או מתגייסים לצבא, ניתן לבקש הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות, ובמקרים מסוימים אף ביטול מוחלט, בהתאם לנסיבות הספציפיות.
התייחסות לשינויים בצרכי הילדים
עם התבגרות הילדים, צרכיהם משתנים. בתי המשפט מכירים בכך שהוצאות מסוימות עשויות לפחות בעוד אחרות להתווסף. למשל, הוצאות על מטפלת או צהרון עשויות להיפסק, אך הוצאות על חוגים, טיולים של בתי-ספר או הכנה לבגרויות עשויות לעלות. הצגת שינויים משמעותיים בצרכי הילדים יכולה להוות בסיס לבקשת שינוי בהסדרי המזונות, במיוחד אם הם מלווים בשינויים ביכולת הכלכלית של ההורה המשלם.
ניהול משא ומתן מחוץ לכותלי בית המשפט
אפשרות שכדאי לשקול בטרם פנייה לבית המשפט היא ניהול משא ומתן ישיר עם הצד השני. פנייה מכובדת ומתועדת, המציגה את השינויים בנסיבות באופן עובדתי ומציעה מתווה חדש לתשלומי המזונות, עשויה להוביל להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט. הסכמה כזו חוסכת זמן, כסף ומתח רגשי לשני הצדדים. במקרה של הסכמה, חשוב לעגן את ההסדר החדש בהסכם כתוב שיקבל תוקף של פסק דין.
גישור כאלטרנטיבה להליך משפטי
במקרים רבים, הליך גישור בין ההורים יכול להוות אלטרנטיבה יעילה לפנייה לבית המשפט. מגשר מקצועי, רצוי בעל התמחות בדיני משפחה, יכול לסייע לצדדים להגיע להסכמות מאוזנות המתחשבות בצרכי הילדים ובמצבם הכלכלי של שני ההורים. הליך הגישור מאפשר דיון פתוח יותר, פחות עוין, ולרוב מהיר ומשתלם יותר מבחינה כלכלית בהשוואה להליך משפטי מלא.
השפעת תקדימים משפטיים עדכניים
חשוב להיות מודעים לתקדימים משפטיים עדכניים בתחום המזונות. בשנים האחרונות חלו תמורות משמעותיות בפסיקה, כגון בג"ץ 919/15 שקבע שיש לחלק את נטל המזונות בין שני ההורים בהתאם ליכולתם הכלכלית היחסית כאשר מדובר במשמורת משותפת. הכרת התקדימים הרלוונטיים יכולה לסייע בבניית טיעון משפטי חזק יותר בבקשה להפחתת מזונות.
הפחתת מזונות-כיצד להיערך?
בכדי שבקשה עבור הפחתת מזונות אכן תתקבל, מומלץ לבצע מספר פעולות "פשוטות" אשר יוכלו להעלות את הסיכוי של הבקשה להתקבל. אחת מאותן פעולות היא איסוף כל המסמכים הפיננסיים הרלוונטיים, לרבות דוחות הכנסה, החזרי מס והוכחות לכל שינוי בנסיבות הפיננסיות. איסוף מסמכים שכאלו, יסייע לתמוך בבקשה מבחינה עניינית ויהווה תמיכה מצוינת עבור מגישה בקשה.
האם להתייעץ עם עורך דין לפני בקשת הפחתת מזונות?
פעולה נוספת אשר עבור רבים נראית מובנת מאליה היא התייעצות עם עורך דין מנוסה, שכן בקשה של הפחתת מזונות דורשת התייחסות רצינית ובקיאות בערכאות קודמות. בשל כך הדרכה של עורך דין מוסמך המתמחה בדיני משפחה, יאפשר למגיש הבקשה להבין את הדרישות המשפטיות הספציפיות, להעריך את עוצמת המקרה ולנווט את התהליך בצורה יעילה. כמו כן ייעוץ מטעם עורך דין המתמחה בדיני משפחה, יאפשר קבלת ייעוץ מותאם ורלוונטי לכל תיק. אז התשובה היא חד משמעית כן.
אנו ממליצים להיוועץ בעורך דין לענייני גירושין בטרם הגשת תביעה להפחתת מזונות.
שאלות נפוצות
תשובה: בעת הפחתת המזונות, מתווה המשפט יכול להתייחס למגוון של נתונים, כולל אך לא רק: הכנסה, עומס עבודה, איכות חיי היומיום, מצב הבריאות, הוצאות קבועות, מסגרת הגידול של הילדים, תמיכה פיננסית בילדים, רכוש ונכסים, יכולת כלכלית ועוד. השיקולים משתנים בהתאם לחוקי המקום ולהיבטים המשפטיים של כל מקרה ספציפי.
עורך דין לענייני משפחה וירושה מתמחה בעניינים משפטיים הקשורים בדיני משפחה, תכנון עיזבון וירושה. כדאי להתייעץ עם עו"ד משפחה כאשר אתם זקוקים לסיוע בתכנון עיזבון, עריכת צוואה, פתרון סכסוכי ירושה או ייצוג בהליכי גירושין והעניינים הנלווים להם (חלוקת רכוש, מזונות , משמורת וכו').
עורך דין לענייני משפחה יכול לסייע רבות בגישור ופתרון סכסוכים הקשורים בירושה. הוא ינתח את ההיבטים המשפטיים, ינהל משא ומתן בשמכם, ובמידת הצורך ייצג אתכם בבית המשפט. המטרה שלו היא למצוא פתרון הוגן לסוגיות במחלוקת תוך מזעור עימותים ושמירה על קשרים משפחתיים.
גישור ושיטות יישוב סכסוכים חלופיות מספקות גישה לא אגרסיבית ליישוב סכסוכים בדיני משפחה. הם מעודדים תקשורת פתוחה, שיתוף פעולה ומציאת פתרונות מועילים הדדיים. ניתן ולעיתים מומלץ לבחון את האפשרויות הללו כדי לעזור להגיע לפתרון מחוץ לבית המשפט, לחסוך זמן, כסף ולהפחית עימותים.