החוק בישראל מאפשר לאחד מבני הזוג אשר מצויים בהליך גירושין, לדרוש מזונות זמניים אשר יוכלו להקל על תקופת המעבר שתכלול לא פעם הוצאות כלכליות גדולות עבור ההורה שעימו הילדים ולבטח כאשר מדובר במעברי דירה וכו'. אפשרות של קבלת תשלומי מזונות זמניים, מוענקת בשל זמני ההמתנה ארוכים בין דיון לדיון בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט לענייני משפחה, אשר עלולים לקחת עד שנה ואף יותר.
מזונות זמניים-מתי?
כאשר מדובר בבקשה של מזונות זמניים, חשוב לדעת כי בקשה זו ניתן להגיש לפני הגשה של תביעת מזונות ואפילו ללא פגישת גישור ראשונה בה מחויבים כיום בני זוג כאשר מדובר בהליך גירושין. אך בשל אופייה החריג של בקשה זו, חשוב לדעת כי בכדי שבית המשפט אכן ייעתר לבקשה זו עליו להיות בטוח כי רווחת הילדים אכן תיפגע לולא קבלת דמי מזונות אלו. כל שכן במידה ושני בני הזוג מרווחים בצורה יפה, ייתכן וכי בית המשפט ידחה את הבקשה.
בין דמי מזונות קבועים לזמניים
לאחר שבית המשפט קובע מזונות קבועים, אשר מתרחשים בדרך כלל בסיומו של הליך הגירושין, הסדר המזונות הזמני נפסק. חשוב לדעת כי שכלול תשלומי המזונות הקבועים, עלול להיות גבוהה או קטן יותר מהתשלומים הזמניים. אך באותה המידה חשוב לזכור כי ניתן לשנות את המזונות הקבועים, במידה ומתרחשים שינויים מהותיים, כגון שינויים משמעותיים בהכנסה, מצב תעסוקה או צרכים פיננסיים אחרים כמו טיפולים רפואיים וכו.
מתי מפסיקים מזונות זמניים?
המזונות הזמניים נועדו להעניק תמיכה כלכלית לבן הזוג התלוי כלכלית במהלך הליך הגירושין. הוא חדל לחול לאחר מתן פסק דין גירושין סופי או כאשר נקבע הסדר מזונות קבוע. הפסקת המזונות הזמניים מלווה בדרך כלל בסיום הגירושין, בחלוקת הרכוש ובקביעת מזונות קבועים של בן או בת הזוג. כמו כן ה זמן ממוצע למתן זמני, יכול להשתנות בהתאם למספר גורמים, לרבות מורכבות התיק, עומס העבודה בבית המשפט ויכולת הצדדים להגיע להסכמות זמניות. אמנם מאתגר לספק ציר זמן מדויק, אך בדרך כלל נדרשים מספר שבועות עד מספר חודשים עד שבית המשפט יוציא צו מזונות זמני.
גורמים המשפיעים על גובה המזונות הזמניים
בית המשפט שוקל מספר גורמים בבואו לקבוע את גובה המזונות הזמניים שיש לפסוק. גורמים אלו כוללים את המשאבים הכלכליים והצרכים של כל אחד מבני הזוג, משך הנישואין, כושר ההשתכרות והפוטנציאל של שני הצדדים, רמת החיים במהלך הנישואין והסדרי המשמורת, אם מדובר בילדים. חשוב לציין כי המזונות הזמניים נועדו לתת מענה לצרכים כלכליים מיידיים ולשמור על רמת חיים סבירה תוך כדי הליך הגירושין.
ערעור על גובה מזונות זמניים
אם אחד מהצדדים סבור שסכום המזונות הזמני שנפסק אינו צודק או בלתי הולם, קיימת לו הזכות לערער עליו. בדרך כלל, ניתן לערער על הסכום במהלך הליך הגירושין או כאשר מתרחשים שינויים משמעותיים בנסיבות. שינויים אלו עשויים לכלול גידול או ירידה מהותית בהכנסה, שינויים בהסדרי מגורים או שינויים בהסדר המשמורת. חיוני להתייעץ עם עורך דין משפחה מנוסה שיוכל להדריך כל אחד מהצדדים בעת ההליך של ערעור על מזונות זמניים, ולהציג תיק משכנע בהתאם לנסיבות האישיות שלו.
הדרך אל מזונות קבע
כמו כן פסיקת מזונות זמניים תתאפשר לרוב ללא הצגת ראיות, ותחייב בתשלום מינימלי אשר ינוע בין כ-1,300 עד 1,450 שקלים לכל קטין. במידה ודמי מזונות קבועים יהיו גבוהים יותר מאשר דמי המזונות הזמניים, ייתכן ויתחייב הצד המשלם להשלים את ההפרש. במידה ודמי המזונות הקבועים יהיו נמוכים מהזמניים, במרבית הפעמים מקבל המזונות לא יידרש לשלם את ההחזר.
בכדי שתשלומי המזונות יקבעו בצורה מדויקת, מומלץ לשמור על תיעוד מדויק של מצבו הפיננסי של כל אחד מהצדדים. תיעוד זה יכלול הכנסות לתקופה שבין שלושה חודשים עד חצי שנה, הוצאות חודשיות ונכסים. מסמכים אלו יוכלו גם לתמוך בקביעת גובה התשלומים, גם לשמור על האינטרסים ועל היכולות הכלכליות של כל אחד מהצדדים ובסופו של דבר גם להעניק פסיקה מאוזנת.
שאלות נפוצות
מזונות זמניים הם תשלומים כספיים שניתנים במקרים בהם ישנה צורך זמני בתמיכה כלכלית. התשלום למזונות זמניים מתקבע בהתאם למדיניות ולהנחיות המוגדרות בדין ובפסיקה. הוא יכול להיות מבוסס על הוצאות ממוצעות, על הוצאות מסוג מסוים או על ניתוח פרטני של מצבו הכלכלי של המבקש מזונות זמניים.
עורך דין לענייני משפחה וירושה מתמחה בעניינים משפטיים הקשורים בדיני משפחה, תכנון עיזבון וירושה. כדאי להתייעץ עם עו"ד משפחה כאשר אתם זקוקים לסיוע בתכנון עיזבון, עריכת צוואה, פתרון סכסוכי ירושה או ייצוג בהליכי גירושין והעניינים הנלווים להם (חלוקת רכוש, מזונות , משמורת וכו').
עורך דין לענייני משפחה יכול לסייע רבות בגישור ופתרון סכסוכים הקשורים בירושה. הוא ינתח את ההיבטים המשפטיים, ינהל משא ומתן בשמכם, ובמידת הצורך ייצג אתכם בבית המשפט. המטרה שלו היא למצוא פתרון הוגן לסוגיות במחלוקת תוך מזעור עימותים ושמירה על קשרים משפחתיים.
גישור ושיטות יישוב סכסוכים חלופיות מספקות גישה לא אגרסיבית ליישוב סכסוכים בדיני משפחה. הם מעודדים תקשורת פתוחה, שיתוף פעולה ומציאת פתרונות מועילים הדדיים. ניתן ולעיתים מומלץ לבחון את האפשרויות הללו כדי לעזור להגיע לפתרון מחוץ לבית המשפט, לחסוך זמן, כסף ולהפחית עימותים.