ביטול צוואה הדדית

תוכן עניינים

ביטול צוואה הדדית

הרצון שלנו לבצע תכנון לעתיד הרחוק והקרוב יכלול בחלק מהפעמים, לא רק תכנון פנסיוני של קרנות הפנסיה או תגמולים שונים אלא גם כתיבת צוואה מתאימה. החוק הישראלי מכיר כחמישה סוגי צוואות שונות, כאשר כל אחת מהן מתבצעת בצורה אחרת. עם זאת בשנים האחרונות נראה כי עוד ועוד זוגות, בין אם מדובר בזוגות נשואים או בזוגות המוכרים כ"ידועים בציבור" בוחרים לכתוב צוואה הדדית אשר מארגנת את חלוקת הצוואה בין בני הזוג במקרה של פטירה. צוואה שכזו דומה לצוואות אחרות, כוללת חלוקה מפורטת של הנכסים, היא מאפשרת שינוי של ההסכם, אך מה קורה כשנבקש לבטל צוואה כזו?

יתרונות ובעיות בלתי צפויות

כאשר מדובר בבחירת צוואה הדדית, מדובר בבחירת צוואה שתעניק לבני הזוג תכנון עתידי אופטימלי במידה ואחד מהם נפטר טרם עת. צוואה שכזו יכולה להתקיים תחת מסמך משותף או תחת שני מסמכים נפרדים, כאשר תוכנה של הצוואה מוסכם וההוראות שבכל צוואה תואמות. תכנון שכזה יאפשר לבני הזוג להוציא לפועל את ההוראות החלוקה במקרה בו בן הזוג נפטר, בין אם מדבור בהעברת עיזבונות לצד שלישי(ילדים, קרובי משפחה וכו) ובין אם בהקניית תנאים למימוש הצוואה.

עם זאת החוק הישראלי מתייחס לצוואות הדדיות כהסכם אשר נעשה בצורה הדדית, בשל כך במידה ולא נכתב תכנון מדויק למקרי קיצון כאלו ואחרים לאחר פטירת בן הזוג יצטרך אחד מבני הזוג להסתלק מהעיזבון הכללי ורק לאחר מכן לשנות את הצוואה. מקרי קיצון אלו יכולים להתקיים במספר דרכים, בין אם בהתניות שונות בקבלת רכוש ועד הצורך בטיפול רפואי יקר עבור בן הזוג שנותר.

תנאים לביטול צוואה הדדית

בכדי לבצע ביטול צוואה הדדית ישנם מספר תנאים אשר יוכלו להוביל לכך, התנאי הראשון הוא כמו שציינו מעל ובמידה ואחד מבני הזוג נפטרו, הוא בהסתלקות כל העיזבון בכדי לשנות את הצוואה. עם זאת במידה ושני בני הזוג נמצאים בחיים ועולה הרצון לבצע שינוי בהסכם הצוואה הדדית או בביטולו, נדרש על ידי הצד שמבקש לבצע שינוי להודיע על כך לצד השני. מסירת ההודעה בעצם אמורה לבטל את תוקפה של הצוואה הדדית, אך במקרים של בעיות קוגניטיביות אשר חלות על אחד הצדדים, תיתכן וכי על הודעה שכזו תחול תחת מגבלות שונות.

תנאים לצוואה הדדית תקפה

כדי שצוואה הדדית תהיה תקפה בישראל, יש לעמוד בתנאים מסוימים. בראש ובראשונה, על הצוואות להיעשות על ידי שני אנשים או יותר, בדרך כלל בני זוג, מתוך כוונה שצוואותיהם יהיו קשורות יחדיו באופן בלתי הפיך. צוואות אלו צריכות להכיל הוראות נהירות, המבטיחות את חלוקת הנכסים לפי התנאים המוסכמים על ידי כל הצדדים. מעבר לכך, חיוני ששני הצדדים יהיו כשירים שכלית ויחתמו על הצוואות בנוכחות שני עדים שהם גם כשירים שכלית ומעל לגיל שמונה עשרה.

שיקולים לפני ביטול צוואה הדדית

לפני ביטול צוואה הדדית, חיוני לשקול היטב את ההשלכות של החלטה כזו. מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין תכנון עיזבון בעל ידע רב, שכן הם יכולים לספק הכוונה חשובה ולוודא שהביטול יתבצע בהתאם לחוקים ולתקנות החלים. חיוני לבחון אפשרויות חלופיות לתכנון עיזבון, כגון עריכת צוואה חדשה או יצירת נאמנות, כדי להבטיח שהתוצאות הרצויות אכן יושגו. 

עילות לביטול צוואה הדדית

בעוד שצוואה הדדית נועדה להיות מחייבת ובלתי ניתנת לביטול, נסיבות מסוימות יכולות להוביל לביטולה. העילות השכיחות ביותר לביטול צוואה הדדית כוללות פטירת אחד המורישים, הסכמה הדדית של שני הצדדים לביטול הצוואה או קיום צוואה לאחר מכן המבטלת במפורש את הצוואה ההדדית הקודמת. ישנה חשיבות מכרעת להתייעץ עם עורך דין מנוסה לתכנון עיזבון על מנת לוודא שכל שינוי או ביטול צוואה הדדית יבוצעו בהתאם לחוק.

בכדי לוודא שהביטול נערך כהלכה, מומלץ ליצור קשר עם עורך דין לענייני משפחה שיערוך אותו ויוודא שיהא תקף ובר ביצוע.

שאלות נפוצות

ביטול צוואה הדדית הוא תהליך משפטי שבמסגרתו ניתן לבטל או לשנות את תוקף צוואה שנכתבה על ידי שני בני זוג. במקרים שבהם הצוואה הדדית מועילה במיוחד לבני הזוג, ביטולה או שינוייה יכול להיות עניין מרכזי בהתמודדות עם שינויים בסטטוס הזוגיות או בתובעים הצוואה הדדית.

 

עורך דין לענייני משפחה וירושה מתמחה בעניינים משפטיים הקשורים בדיני משפחה, תכנון עיזבון וירושה. כדאי להתייעץ עם עו"ד משפחה כאשר אתם זקוקים לסיוע בתכנון עיזבון, עריכת צוואה, פתרון סכסוכי ירושה או ייצוג בהליכי גירושין והעניינים הנלווים להם (חלוקת רכוש, מזונות , משמורת וכו').

עורך דין לענייני משפחה יכול לסייע רבות בגישור ופתרון סכסוכים הקשורים בירושה. הוא ינתח את ההיבטים המשפטיים, ינהל משא ומתן בשמכם, ובמידת הצורך ייצג אתכם בבית המשפט. המטרה שלו היא למצוא פתרון הוגן לסוגיות במחלוקת תוך מזעור עימותים ושמירה על קשרים משפחתיים.

גישור ושיטות יישוב סכסוכים חלופיות מספקות גישה לא אגרסיבית ליישוב סכסוכים בדיני משפחה. הם מעודדים תקשורת פתוחה, שיתוף פעולה ומציאת פתרונות מועילים הדדיים. ניתן ולעיתים מומלץ לבחון את האפשרויות הללו כדי לעזור להגיע לפתרון מחוץ לבית המשפט, לחסוך זמן, כסף ולהפחית עימותים.

זה לא הזמן להסס, אני זמין למענך

אשמור על האינטרסים שלך בנחישות ורגישות!